Federalno ministarstvo okoliša i turizma pokrenulo je proceduru utvrđivanja odgovornosti voditelja postupka koji su radili okolišnu dozvolu za izgradnju mini hidroelektrana Buna 1 i Buna 2.

Ministarstvo je dužno taj postupak provesti nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu poništio okolišnu dozvolu izdatu za izgradnju hidrocentrala Buna 1 i Buna 2, a zbog uočenih propusta voditelja postupka prilikom izdavanja dozvola.

Iz Ministarstva su saopštili da su protiv su nekontrolisane i masovne izgradnje mini hidrocentrala, jer one uništavaju rijeke. Međutim, Ministarstvo je dužno razmotriti svaki zahtjev koji dobije za izdavanje okolišne dozvole.

“Taj postupak vode stručne službe i dužne su provoditi ga u skladu sa zakonima za šta snose i odgovornost. U navedenom slučaju nadležni sud je utvrdio da postupak nije vođen u skladu sa zakonom te je Ministarstvo na osnovu toga pokrenulo proceduru utvrđivanja odgovornosti zbog nanesene štete i narušavanja ugleda institucija i državne službe”, saopštili su iz Ministarstva.