Evropska unija ovih dana razmatra strategiju vakcinacije protiv koronavirusa, zbog čega se između samih članica vode polemike, te se zbog toga razmatra i osnivanje Evropske zdravstvene unije, izjavila je gostujući u “BHT1 uživo” BHRT-a Marina Maksimović, dopisnica Tanjuga u Briselu.

Maksimović je istakla da Brisel čvrsto stoji pri stavu da će se koristiti prvenstveno vakcine koje su proizvedene na teritoriji Evrope.

Kako je rekla, pretpostavlja se da bi vakcina mogla biti u opticaju početkom iduće godine, a da bi do maja većina ljudi trebalo da bude vakcinisana.

Prema njenim riječima, u EU se neće primjenjivati nijedna vakcina koja ne bude podvrgnuta svim testiranjima.

“Neće se primjenjivati vakcina za koju ne bude utvrđeno da je maksimalno sigurna”, istakla je Maksimović, te dodala da je za čelnike EU bitnije da je vakcina bezbjedna i da ne ostavlja posljedice, nego da je učinkovita.

Ona je dodala da Unija, takođe, izdvaja novac za zemlje manjeg i srednjeg ekonomskog razvoja, kako bi pomogla pri nabavci vakcina protiv koronavirusa.

Osim vakcinacije, jedna od bitnijih tema u Briselu posljednjih dana je i borba protiv terorizma.

“Sve zemlje EU se zalažu za bolju zaštitu granica, ali i provjere unutrašnjeg kretanja kako bi se spriječili evenutalni budući teroristički napadi”, rekla je Maksimović.

Naglasila je, kako iz Brisela ističu da borba protiv terorizma nije borba protiv nijedne religije, već protiv fundamentalizma i radikalizma.