Naoružani policajci i vojnici ušli su salu parlamenta Salvadora sa zahtjevom da poslanici usvoje Prijedlog zakona o zajmu od 109 miliona dolara da bi oni dobili bolju opremu.

Oni su ušli u skupštinsku zgradu kada je predsjednik Najib Bukele trebalo da se obrati poslanicima. On je prethodno dao poslanicima rok od sedam dana da podrže njegov plan o uzimanju zajma.

Opozicioni političari rekli su da je pojavljivanje naoružanih lica u skupštinskoj sali akt zastrašivanja bez presedana, prenio je BBC.

Salavador ima jednu od najviših stopa ubistava u svijetu. Najviše nasilja potiče od naoružanih kriminalnih bandi koje djeluju širom centralne Amerike.

Predsjednik Bukele stupio je na dužnost u junu 2019. godine uz obećanje da će se baviti rješavanjem problema bandi i korupcije u ovoj siromašnoj zemlji.

On želi da iskoristi zajam za bolje opremanje policije i vojske u borbi protiv kriminala. Novac bi trebalo da bude iskorišten za kupovinu policijskih vozila, uniformi, opreme za nadzor i jednog helikoptera.

Tokom vikenda, većina poslanika nije prisustvovala debati o predloženom zakonu.

Predsjednik je, pošto nije bilo kvoruma, pozvao svoje pristalice da dođu pred zgradu parlamenta, a odazvalo se oko 50.000 provladinih demonstranata.