Policija u New Delhiju privela je desetine ljudi koji su protestovali protiv novog Zakona o državljanstvu koji se smatra antimuslimanskim, nakon što su se počeli okupljati ispred historijske Crvene palate u New Delhiju.

Pozivajući se na kršenje zakona i reda nakon nasilnih protesta protiv zakona tokom prošle sedmice, zvaničnici su rekli da su vlasti u četvrtak uvele zabrane okupljanja u dijelovima glavnog grada i dvije veće savezne države, javio je Reuters.

Policija u Utar Pradešu, sjevernoj državi koja je najnaseljenija u Indiji, takođe je uvela zabranu protesta. U južnoj državi Karnataka, čiji je glavni grad Bengaluru dom mnogih multinacionalnih tehnoloških kompanija, uvedena je zabrana do 21. decembra.

U New Delhiju su studenti, političari i aktivisti za prava pozvali na mirne demonstracije ispred Crvene palate protiv zakona koji je prije sedmicu dana usvojila hinduistička nacionalna vlada u zemlji.

Premijer Narendra Modi potvrdio je podršku zakonu koji predviđa davanje državljanstva ljudima iz manjinskih religija u Afganistanu, Bangladešu i Pakistanu, koji su se u Indiju doselili prije 2015. godine.