Slovenska policija sinoć je privela i kaznila sedam osoba, sudionika antivladinog protesta na kojem se okupilo više hiljada ljudi ispred zgrade slovenskog parlamenta.

Ljubljanska policija saopštila je jutros da je sedam osoba privedeno u policijsku stanicu te da su im uručene novčane kazne zbog kršenja javnog reda i mira.

Nakon toga su pušteni, a policija nastavlja s prikupljanjem obavještenja je li prilikom demonstracija i naguravanja pred parlamentom došlo i i do krivičnih djela, prenosi Hina.

Do incidenta je, prema navodima policije, došlo sinoć oko 20 časova, kad je više demonstranata okupljenih u centru grada pokušavalo srušiti ogradu ispred parlamenta koja im je priječila pristup zgradi koju su štitile policijske snage ili su je preskakali, pri čemu nisu poslušali naređenje da s time prestanu.

Prema procjeni policije, na jučerašnjim demonstracijama učestvovalo je oko pet hiljada ljudi, dok su nevladina udruženja i različite grupe koje traže ostavku vlade procijenile da ih je bilo dvostruko više.

Premijer Janez Janša već je više puta naveo kako proteste protiv njegove vlade organizuju “ekstremne” grupe s ljevice i “antifa” organizacije, udruženja koja navodno potiho podržava i parlamentarna ljevica s ciljem destabilizacije njegove koalicijske vlade, te da mu se transparentima poput “smrt janšizmu” indirektno prijeti smrću.

Demonstranti organizovani preko društvenih mreža Janšinu vladu optužuju za desni ekstremizam, širenje govora mržnje, napade na slobodu novinarstva, ugrožavanje ekoloških i demokratskih standarda.

Među glasnim kritikama demonstranata su i navodne pogreške napravljene tokom epidemije Kovida-19 prilikom netransparentne nabavke medicinske opreme preko posrednika, što vlada odbija kao neutemeljene i politički motivisane parole.