Politička kriza u Bosni i Hercegovini dobija na zamahu. Prema nepisanom pravilu, međusobne optužbe slažu se jedna na drugu. Ponovno se čini kako rješenja nema ili ga zadugo neće biti. Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine odgovorio je na optužbe i optuživao redom: političke čelnike iz Sarajeva, opoziciju i međunarodnu zajednicu, a branio predsjednika Srbije i čelne ljude pravosuđa.

Ne vodim secesionističku politiku, niti postoji takav plan koji bi ugrozio živote ljudi, ali smatram BiH propalom državom. Milorad Dodik je ovako odgovorio na upozorenje političkih lidera iz Sarajeva da će reagovati na prijetnje ugrožavanjem teritorijalnog integriteta države. Iza svake umirujuće izjave, tokom 50 minutnog obraćanja , slijedila je Dodikova retorička bomba.

“Banjaluka ne pripada Izetbegoviću nego srpskom narodu i RS. Banjaluka više pripada Vučiću i podržava Vučića nego što će ikada podržavati Izetbegovića koji nastavlja politiku Islamske deklaracije Alije Izetbegovića”, rekao je Dodik.

U odbranu predsjednika Srbije Dodik je stao zbog upozorenja koje je Vučiću upućeno iz zvaničnog Sarajeva da mlako reaguje na Dodikove secesionističke izjave.

Predsjednikk SDA Bakir Izetbegović je rekao kako očekuje da se iz Srbije uskrati podrška secesionističkoj politici koja je prijetnja miru i stabilnosti cijele regije.

Neće biti povlačenja zaključaka entitetskog parlamenta. Nijedna odluka neće biti usvojena u državnim institucijama dok strane sudije ne odu iz Ustavnog suda BiH, kaže Milorad Dodik. Spriječiće, kaže, i smjenu predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. Opoziciju je optužio da je glasajući za ovu smjenu u službi SDA.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kaže kako je za Dodika najbolnija tačka pravosuđe.

“Vidimo da je očigledno najbolnije za Dodika kada dirnete u pravosuđe. Jer on je čovjek koji vodi pravosuđe BiH i pravosuđe RS. I zato se mi nalazimo u ovom blatu i zato nema istraga o brojnim ubistvima, kriminalnim i koruptivnim radnjama i nepotizmu”, rekao je Borenović.

Najozbiljnije u posljednjoj deceniji ambasadori Savjeta za provođenje mira razmišljaju o upotrebi Bonskih ovlaštenja, rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. Ambasadorima koji to zagovaraju nedostaje odluka njihovih zemalja, tvrdi.

“Takve eksplicitne podrške i odluke još nema, ali moram da kažem da je raspoloženje veće nego ikad”, istakao je Incko.

Nečinjenje i politička apstinencija dolaze na naplatu građanima BiH i dok to ne shvate neće biti napretka, kaže urednik magazina Buka Aleksandar Trifunović.

“Dok god ne prihvatimo da smo odgovorni za ovo što nam se dešava ova politika će praviti još gore igrokaze i biće nas sve manje. Sad se sve više pitam da li je to zaista cilj zgaditi, ne samo politiku, nego cijelo društvo svakom normalnom i da što prije ode odavde zauvijek”, naglasio jee Trifunović.

Trifunović je mišljenja da reakciju međunarodne zajednice ne treba očekivati, jer nikoga u ključnim zemljama svijeta nije briga za ono što se dešava u Bosni i Hercegovini do te mjere da bi preduzeli konkretnu akciju.