Pred svake izbore na političkom nebu Bosne i Hercegovine aktiviraju se tzv. preletači. Sve je više “transfera” iz opozicije u vlast, iz manje u veću stranku. Razlog promjene stranačkog dresa uglavnom je interes, smatraju analitičari. O preletačima se ovih dana mnogo govori i u Bijeljini gdje je nakon dvije decenije došlo do promjene vlasti.

Od ukupno 31 odbornika u gradskom parlamentu u Bijeljini u protekle četiri godine njih 16 promijenilo je stranački dres i političku utakmicu zaigralo u drugoj opciji. Tzv. politički preletači najviše se aktiviraju pred izbore i Bijeljina po tome nije izuzetak, smatra politički analitičar Drago Vuković.

DRAGO VUKOVIĆ, politički analitičar

“Radi se o toj interesnoj politici koja dolazi do izražaja u vrijeme izbora, dakle, bliže se lokalni izbori. Preletači jesu posljedica loše politike, neuređenog društva i nepostojanja političkih principa, morala, ideologije i tako dalje.”

Promjena stranačkog dresa ne mora nužno da bude učinjena iz interesa, iako je to postalo dominantno, smatra predsjednik lokalnog parlamenta u Bijeljini Aleksandar Đurđević. Prema njegovim riječima, stvari se ne mogu posmatrati crno ili bijelo.

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina (SNSD)

“Ako je pojedinac prešao iz jednog političkog bloka u drugi zbog ličnog, materijalnog ili drugog interesa, to je za svaku osudu. Ali, s druge strane, ako je došlo do cijepanja stranaka pa je jedan dio prešao u novu opciju, jedan je ostao, ili ako je došlo do krupnih strateških dogovora kao što je to slučaj u Bijeljini, mislim da se ove dvije situacije ne mogu dovoditi u istu ravan.”

Građani tvrde da su odavno izgubili vjeru u političare. Kako kažu, oni koji trguju mandatima, trguju povjerenjem koje im je ukazano.

“Nikakva nemam povjerenja ni u komplet državu, a u preletače pogotovo. Jer on je uzeo pare, naše, ja bih to krivično gonio što se mene tiče”;

“Ako su spremni da tako lako pređu iz jedne stranke u drugu, šta su onda spremni da urade narodu”;
“Sve bih ja to razdružio, narod najviše osjeća radi tih preletača.”

Iako je stav građana prema preletačima negativan, oni paradoksalno, prikupe stotine i hiljade glasova na izborima, pa se postavlja pitanje da li to birači uopšte sankcionišu.

DRAGO VUKOVIĆ, politički analitičar

“Nisam ja siguran da je to nešto što birači kažnjavaju. Da kažnjavaju toga ne bi bilo. To je jedna uobičajena pojava.”

Krajnju štetu trpe građani, kažu opozicionari koji kao jedno od mogućih rješenja predlažu izmjenu Izbornog zakona.

SLAVIŠA MARKOVIĆ, odbornik u Skupštini Grada Bijeljina (PDP)

“Način da se stane u kraj preletačima je da se urade izmjene Izbornog zakona odnosno da nosioci mandata budu političke partije. Kod nas je zakon decidan da su nosioci mandata lični i da su pojedinci na listama nosioci mandata kad ih osvoje.”

Dok se ne desi bilo kakva promjena, važiće nepisano pravilo da su funkcije i novac u prednosti u odnosu na politička uvjerenja, a najveći gubitnici biće građani.