Poslije svakog izbornog ciklusa na ulicama gradova ostaju predizborni plakati i drugi promotivni materijali koje je potrebno ukloniti, a takav je slučaj i ovaj put nakon što su u Bosni i Hercegovini održani lokalni izbori u nedjelju, 15. novembra.

Kako je u izjavi za Fenu kazao glasnogovornik Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Rad” Mirza Ramić to preduzeće evidentiralo je tokom izborne kampanje plakate koje su postavili politički subjekti na mjesta koja nisu predviđena za oglašavanje kao što su bandere, stabla, ograde ili trafostanice.

“Ta evidencija predata je Kantonalnoj komunalnoj inspekciji koja je to dalje proslijedila prema Centralnoj izbornoj komisiji, a ona potom općinskim izbornim komisijama na područja Kantona Sarajevo”, pojasnio je Ramić.

Kada je u pitanju uklanjanje tog predizbornog materijala, nalozi za njihovo uklanjanje izdaju se političkim subjektima kako bi oni te plakate uklonili s mjesta koja nisu predviđena za oglašavanje.

Ukoliko se to ne uradi, prema važećem Zakonu, bit će izrečene određene kazne, napominje Ramić, političkim subjektima i osobama koje se nalaze na tim plakatima.

Budući da je okončana predizborna kampanja vlasnici bilborda i drugih mjesta za oglašavanje koje su zakupili politički subjekti uklonit će takve plakate.

“Ukoliko je ostalo nešto od tog promotivnog materijala nalaže se političkim subjektima da ga uklone, a ukoliko to ne učine izdaje se nalog KJKP “Rad” da izvrši uklanjanje i te aktivnosti plaća nalogodavac preduzeću ‘Rad'”, zaključio je Ramić.