Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva od Ureda za veterinarstvo BiH hitnu nabavku vakcina i markica za obilježavanje stoke.

Iz nejasnih nam razloga ove godine Ured nije raspisao tendere za nabavku istih, pa nam stoga prijeti širenje zaraznih bolesti među životinjama, što za posljedicu može imati obustavu izvoza mesa i drugih proizvoda životinjskog porijekla van BiH, kažu iz ovog udruženja.

Posebno brine što vakcina i markica nedostaje u trenutku kad na bh. tržištu postoje ogromni viškovi mesa. Svako ugrožavanje izvoza bilo bi u ovoj situacji katastrofalno za sve poljoprivredne proizvođače. 

Privremenog rješenja ponuđenog poljoprivrednicima, a to je priznavanje markica i potvrda o vakcinisanju od prošle godine, nikako ne možemo smatrati zadovoljavajućim, kažu u udruženju.

Vakcina nije administrativna formalnost već zaštita neophodna kako bi poljoprivredni proizvodi bili sigurni za konzumiranje, a sa zdravljem građana, posebno u periodu korona-krize, se ne smijemo poigravati.