Nakon što su 2020. godinu završili protestima u Gradišci i Bijeljini, poljoprivrednici iz cijele Bosne i Hercegovine novu godinu dočekali su u neizvjesnosti i iščekivanju. Iako su dali novi rok za ispunjenje njihovih zahtjeva i zatražili sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, situacija se nije pomjerila s mrtve tačke. Ukoliko se to ne desi do 20. januara, Bosnu i Hercegovinu očekuju novi protesti.

Na carinskom terminalu Rača, kao i na carinskom terminalu Gradiška prije tačno deset dana održani su veliki protesti poljoprivrednika. Preko stotinu poljoprivrednika samo ovdje na carinskom terminalu Rača okupilo se iz cijele BiH i zatražilo zaštitu domaće proizvodnje. Protesti su završeni postavljanjem novog roka i traženjem novih sastanaka sa nadležnima.

Iz udruženja poljoprivrednika u Republici Srpskoj kažu da se od kraja decembra situacija nije pomjerila s mrtve tačke. Zahtjeve za održavanje sastanka su poslali, ali odgovora nema.

STOJAN MARINKOVIĆ, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske

“Ništa se nije desilo, ovi praznici i sve, tako da mi nismo ni očekivali da će se u proteklih deset dana desiti nešto značajnije, od ponedjeljka očekujemo ključne stvari”.

SAVO BAKAJLIĆ, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice

“Zahtjev je poslat na sve adrese moguće gdje očekujemo poslije ovih praznika da se urazume, da nas pozovu, ako se to ne desi, mi nemamo drugi način. To su, znači, i Predsjedništvo i ministarstva i Savjet ministara i Vlade entiteta, da pokušamo dogovoriti“.

Poljoprivrednici su, kako su istakli, nezadovoljni prekomjernim uvozom poljoprivrednih proizvoda i traže zaštitu domaće proizvodnje. Oni konkretno traže uvođenje prelevmana koje bi ubirali poljoprivredni proizvođači i carina koje bi ubirala BiH“.

Međutim, odgovor nadležnih na njihove zahtjeve, bar do sad, nije optimističan u tom pogledu.

STAŠA KOŠARAC, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH

„Uvođenje prelevmana i povećanje carinske stope na deset odsto predstavlja kršenje međunarodnih ugovora. Ukoliko donesemo takve jednostrne mjere, možemo blokirati postojeće aranžmane sa EU, ali vjerujem da u tom slučaju možemo prouzrokovati i domino efekat i recipročne mjere EU.“

Dok čekaju da se situacija promijeni, poljoprivrednici i dalje muku muče sa viškovima koji se broje u milionima litara mlijeka i tonama povrća i voća.

DRAGIŠA CVJETKOVIĆ, poljoprivrednik iz Gradiške

“Gdje su ljudi jednostavno suočeni i sa problemom plasmana i cijene. Toliko smo opterećeni uvoznim mesom da su cijene došle u sunovrat. jedna svinja se prodaje po dvije marke, a cijena koštanja je oko 2,90.”

MIKA ZEKIĆ, poljoprivrednik iz Lopara

“Taj prekomjerni uvoz je prevršio svaku mjeru, mi ne možemo da zaradimo, a još gore je zlo što svijet jede proizvode sumnjivog porijekla. Kad vidite paštetu pošto je, možee da zamislite od čega je napravljena i čime se hranimo.”

Dok poljoprivrednici očekuju sastanak sa članovima Predsjedništva BiH i ostalim relevantnim institucijama, sljedeći koraci znaće se već naredne sedmice.

SAVO BAKAJLIĆ, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice

“Mi ćemo imati jedan ozbiljan sastanak i prije 20. januara i tada ćemo definisati naredne korake, a to će biti blokada svih graničnih prelaza za teretna vozila u BiH. Nažalost, to je najgore što se može desiti.“

Poljoprivrednici su pozvali nadležne da se, kako kažu, urazume, jer na ovaj način poljoprivreda ne može opstati.