Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH, Seljački savez Federacije, te Udruženje poljoprivrednika Republike Srpske, formirali su Udruženje na nivou Bosne i Hercegovine.

Za predsjednika je imenovan Vladimir Usorac, sadašnji predsjednik Udruženja iz Republike Srpske, a zamjenici su Nedžad Bićo i Dragan Pavlović. Cilj udruživanja poljoprivrednika je zajednička borba za rješavanje njihovih problema.

Safet Sadiković se bavi proizvodnjom voća i povrća. Uglavnom sve što proizvede i proda, ali familiji i prijateljima. Veliki problem stvara mu činjenice da Bosna i Hercegovina uvozi više od 90 posto hrane.

“To je dosta veliki problem i cijene su onda kod nas mnogo manje i pravi se velika, nerealna konkurencija”, kaže Sadiković.

Mnogo je problema s kojima se suočavaju poljoprivrednici. Prvi je pitanje statusa.

U Republici Srpskoj oni su preduzeća i komercijalna gazdinstva, u Federaciji su samostalne radnje i obrti. Nije riješeno pitanje plavog dizela, ni PDV-a, pa su jedini u Evropi koji imaju jedinstvenu stopu PDV-a. Tu je još nelojalna konkurencija i prekomjeran uvoz, loša politika podsticaja.

Sve su to pitanja koja poljoprivrednicima stvaraju mnogo problema i guše proizvodnju. Zbog toga su odlučili formirati Udruženje poljoprivrednika BiH.

“Parlamentarna skupština nije ratifikovala ugovor sa Turskom i 15.000 bikova stoji samo u Republici Srpskoj neisporučeno – zašto? “, pita predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH Vladimir Usorac.

“Mi smo došli na dno, ili će biti bolje ili neće nikako biti. Ako znamo podatak da uvozimo 92 posto hrane, a ovoliko neobrađene zemlje…”, ogorčen je potpredsjednik Udruženja Nedžad Bićo.

“Mi poljoprivrednici nemamo ni slamku spasa da se uhvatimo za nju pa da kažemo da je nešto riješeno”, dodaje predsjednik Skupštine Udruženja Ivan Primorac.

Jednaki i bolji uslovi za sve poljoprivrednike u BiH – cilj je udruženja na nivou države. Ako se nešto ne poduzme, Bosna i Hercegovina će, kako tvrde, ostati bez sela i seljaka.

Ko će hraniti ovu zemlju, pitaju se poljoprivrednici oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda, kada stanovništvo napušta sela koja ostaju pusta.