Visina poticaja za poljoprivrednike će biti veća nego je bila prošle godine i iznosi 6.100.000 KM, kazao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Održana je Javna rasprava o Odluci o iznosima novčanih podsticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokovima podnošenje zahtjeva za tekuću 2021. godinu.

Obzirom da smo preuzeli isplatu i onih zaostalih iz prošle godine, za tu namjenu potrebno nam je 500.000 KM. U ukupnom iznosu uspjeli smo za nekih 100.000 KM povećati budžetsku stavku namijenju za ove poticaje, a što je uspjeh s obzirom da smo još uvijek opterećeni pandemijom“, objasnio je ministar Delić, te dodao kako je time Vlada KS pokazala svoje opredjeljenje za podršku poljoprivrednim proizvođačima, kazao je Delić.

Naglasio je i kako je mnogo problema kada su u pitanju poljoprivredna proizvodnja i njeni proizvođači, kao i da je svaki od njih specifičan na svoj način.

„Neophodno je poduzeti aktivnosti na izmjeni zakona iz 2012. godine, koji reguliše ovu oblast, kako bismo ga uskladili sa našim interesima i globalnim trendovima“, naveo je ministar, te obećao da će se sa ovom aktivnosti što prije krenuti, kao i sa izradom strategije o poljoprivrednoj proizvodnji na području Kantona Sarajevo.

Jedan od poljoprivrednih proizvođača Admir Kahriman iz Ilijaša je kazao kako je veoma važno da je Vlada KS, zajedno sa ministrom Delićem, obezbijedila potrebna sredstva sa djelimičnim uvećanjem namijenjena za poticaje poljoprivrednicima.

„Zatražili smo da se održi redovnost njihove isplate, kao i njihova visina, iako smo svjesni svih teškoća nastalih usljed pandemije koronavirusom“, istakao je Kahriman.