Bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk trebao bi se vratiti u prvi plan poljske politike u subotu, vjerojatno preuzimajući čelništvo nad vodećom oporbenom strankom, u potezu za koji se mnogi članovi nadaju da može oživjeti njenu varljivu sreću.

Za mnoge u liberalnoj stranci Građanska platforma (PO) u čijem je osnivanju pomogao Tusk, ulog nije ništa manje nego budućnost Poljske u Europskoj uniji.

Izbori zakazani za 2023. odredit će hoće li vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) nastaviti sukobe s Bruxellesom oko niza pitanja, među kojima je pravosudna reforma za koje EU tvrdi da podriva nezavisnost sudaca i prava LGBT populacije.

Neki članovi PO kažu da bi gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski, koji je tijesno izgubio na predsjedničkim izborima 2020. godine, pružio novi zamah stranci za koju neki analitičari tvrde da se trudi dosegnuti dalje od svog urbanog biračkog tijela srednje klase. Mnogi se, ipak, uzdaju u Tuskovo iskustvo i međunarodni ugled.

– Svijet se promijenio, Poljska se promijenila, Poljaci su se promijenili, promijenio se i sam Donald Tusk – izjavio je zastupnik Arkadiusz Myrcha, član Građanske koalicije koju predvodi PO, dodajući da bi joj Tuskovo iskustvo iz Bruxellesa dalo dodatni osjećaj autoriteta na međunarodnoj razini.

Nakon što je izgubila vlast 2015., PO sada je na najnižoj razini u anketama javnog mnijenja, padajući na treće mjesto iza stranke centra Poljska 2050 katoličkog novinara Szymona Holownije.

– Najveća oporbena stranka preživljava najveću krizu u svojoj povijesti. Mnogi glasači koji ne vole PiS također ne žele glasati za PO – rekao je Rafal Chwedoruk, politolog s Varšavskog univerziteta, dodajući da Tuskov povratak u politiku “ne bi mnogo toga promijenio”.

Nedavna anketa zavoda Kantar za privatnu radioteleviziju TVN pokazala je da 60 posto Poljaka vjeruje da se Tusk ne bi trebao vratiti u poljsku politiku niti preuzeti mjesto čelnika Građanske platforme, prenosi Reuters.