Poljska planira da otvori privremenu bolnicu na nacionalnom stadionu u Varšavi usljed rasta broja zaraženih virusom korona i preopterećenja sistema zdravstvene zaštite, saopštila je danas administracija.

U proteklih nekoliko sedmica Poljska je registrovala novi rekordan broj oboljelih i umrlih od kovida 19, a ljekari su prijavili nedostatak osoblja, bolničkih postelja i opreme.

“Tokom vikenda, premijer Mateuš Moravjecki naredio je da se pripremi prva privremena bolnica koja će biti na nacionalnom stadionu”, rekao je danas šef kancelarije poljskog premijera Mihal Dvorčik, koji je zadužen za projekat.

Bolnica koja će biti u konferencijskim prostorijama stadiona imaće 500 kreveta za oboljele od kovida 19 uz mogućnost proširenja na 1.000 postelja. Prvi kreveti biće dostupni ove sedmice.

Dvorčik je istakao da i drugi regioni rade na otvaranju privremenih bolnica.

Početkom sedmice, vlasti su od građana zatražile da ostanu kod kuća i naređeno je zatvaranje teretana i bazena, restoranima je ograničeno radno vrijeme, a nastava na fakultetima i u srednjim školama odvija se putem interneta.