Biračka mjesta otvorena su u nedjelju za glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u Poljskoj u kojem se očekuje tijesna borba između konzervativnog aktuelnog predsjednika Andrzeja Dude i liberalnog, proevropskog gradonačelnika Varšave Rafala Trzaskowskog.

Duda u nastojanju da dođe do drugog petogodišnjeg mandata ima podršku vladajuće desničarske stranke. Trzaskowski, bivši poslanik u Evropskom parlamentu, kandidat je najveće opozicione stranke Građanska platforma. Obojica kandidata imaju 48 godina.

Posljednja istraživanja pokazala su da bi trka za predsjednički mandat mogla biti neizvjesna. Oba kandidata su pozvala oko 30 miliona građana da iskoriste svoje pravo glasa, a očekuje se da će izlaznost biti veća od 64,51 posto, koliko je iznosila u prvom krugu 28. juna. U prvom krugu Duda je dobio 43,5 posto glasova, a Trzaskowski 30,5 posto.

Biračka mjesta će biti otvorena do 21 sat, kada će biti objavljeni podaci o izlasnosti, a tokom noći i prvi nezvanični rezultati. Konačni rezultati predsjedničkih izbora očekuju se početkom sedmice.

Ishod izbora odlučivaće o budućoj politici u duboko podijeljenoj Poljskoj najmanje do 2023. godine, za kada su zakazani parlamentarni izbori.

Ako Duda bude ponovo izabran, desničarska stranka Zakon i pravda koja ga podržava, i dalje će imati bliskog saveznika u predsjedniku i održaće svoj uticaj u gotovo svim ključnim instrumentima moći u zemlji. Pobjeda Trzaskowskog dala bi mu mogućnost da može uložiti veto na zakone koje donosi vladajuća stranka.

Izbori se održava pod strogim higijenskim mjerama zbog epidemije koronavirusa. U Poljskoj je do sada zabilježeno preko 37.000 slučajeva zaraze, dok je skoro 1.600 ljudi preminulo od posljedica.