Poljska vlada razmotrit će nove restrikcije za određene dijelove zemlje s najviše novih slučajeva zaraze koronavirusom, saopćio je vladin zvaničnik danas, nakon što je broj novih slučajeva porastao na rekordnu cifru drugi uzastopni dan.

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je o 657 novih slučajeva zaraze i sedam preminulih, povećavajući ukupan broj zaraženih otkako je pandemija izbila na 45.688 i umrlih na 1.716.

Poljska je izvijestila o manjem broju slučajeva COVID-19 nego neke druge evropske zemlje, ali je broj novozaraženih sada u porastu. Iako je vlada održala sjednicu u petak, nikakve trenutne mjere nisu objavljene.

“Limiti bi mogli obuhvatiti neke oblasti, one koje imaju najveće probleme s rastom broja zaraženih”, izjavio je portparol poljske vlade Piotr Muller na konferenciji za novinare u petak, ne konkretizujući te oblasti.

Od novih slučajeva, 227 je registrovano i Silesiji, regiji u kojoj je epidemija izbila među rudarima.

Muller je također kazao kako je malo vjerovatno da će restrikcije biti uvedene na nacionalnom nivou i da će vlada ramotriti uvođenje mjera karantina putnicima iz određenih zemalja koje se također suočavaju s rapidnim rastom novih slučajeva.

Visoke brojke novozaraženih očekuju se u narednim danima, izjavio je portparol poljskog ministarstva zdravstva za državnu novinsku agenciju PAP, ukazujući pažnju ka situaciji u regiji Silesia, prenosi Reuters.