Manje od sedmicu dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora u Poljskoj, predsjednik Andrzej Duda predstavio je nacrt amandmana Ustava kojim će istospolnim parovima biti zabranjeno da usvajaju djecu.

Predsjednik je u ponedjeljak potpisao zakonodavni prijedlog, koji će biti poslan parlamentu. Odredba bi trebala omogućiti bolju brigu o sigurnosti i dobrobiti djece, rekao je Duda, prenosi dpa.

Da bi stupio na snagu, prijedlog bi trebao dobiti dvotrećinsku većinu u donjem domu i apsolutnu većinu u Senatu. Te uslove je teško ispuniti u trenutnom političkom okruženju.

Duda se kandidovao za drugi petogodišnji predsjednički mandat na kampanji socijalne potrošnje i konzervativizma u pitanjima životnog stila.

Predstavlja se kao branitelj porodičnih vrijednosti i govori protiv prava lezbijske, homoseksualne, biseksualne i transrodne (LGBT) zajednice da stupe u brak ili osnuju međusobno građanske sindikate.

Dudin liberalni protivnik, gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski, takođe je rekao kako se protivi usvajanju za istospolne parove, iako je u prošlosti podržavao te parove.

U nedjelju je u Poljskoj drugi krug predsjedničkih izbora.