Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je akciju prikupljanja pomoći za gradove regije Sandžaka u Srbiji, u kojima je zbog koronavirusa i velikog broja oboljelih proglašeno vanredno stanje.

“Prema informacijama koje smo dobili, situacija u Sandžaku je poprilično teška, posebno u Novom Pazaru. Na našu adresu je u proteklih nekoliko dana stigao veliki broj upita i molbi za pomoć ljudima iz tog kraja, zbog čega smo odlučili brzo reagovati. Ovu akciju radimo koordinirano sa pojedinim udruženjima iz dijaspore”, istakli su iz Udruženja Pomozi.ba.

Svi koji žele, u narednih nekoliko dana mogu donirati novac za pomoć stanovnicima sandžačkih opština u kojima se bilježi nagli porast broja zaraženih koronavirusom.

Maja Arslanagić, portparol Pomozi.ba, rekla je kako su sinoć pokrenuli apel, nakon što su dobili jako veliki broj molbi i upita da pomognu stanovnicima Sandžaka, posebno u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici gdje se bilježi nagli porast broja zaraženih koronavirusom.

“Prema informacijama koje smo dobili, sve je veći broj oboljelih, među kojima je i medicinsko osoblje, a u lokalnim bolnicama nedostaje zaštitne i druge medicinske opreme, dezinfekcionih sredstava i lijekova…”, rekla je Arslanagić.

Ovo nije prvi put da Udruženje Pomozi.ba djeluje na području izvan Bosne i Hercegovine, a ranije su rađene različite akcije za narod Sirije, Jemena, Palestine, Albanije i mnoge druge…

Udruženje Pomozi.ba je već obezbijedilo 50.000 zaštitnih maski, a prikupljeni novac će biti iskorišten za nabavku zaštitne i druge medicinske opreme, te dezinfekcionih sredstava kojih nema dovoljno u lokalnim zdravstvenim ustanovama.