Sjedinjene Američke Države (SAD) će nastaviti da podržavaju Crnu Goru na putu ka Evropskoj iniji (EU), poručio je danas američki državni sekretar Mike Pompeo, nakon sastanka sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem.

Pompeo je jutros doputovao u službenu posjetu Crnoj Gori, a sastao se i s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, javlja RTCG.

Čestitao je Crnoj Gori pristupanje NATO savezu.

Marković je saopćio kako je njegov posjet dokaz da SAD cijene crnogorsko savezništvo i konstruktivnu ulogu u regiji i šire.

“Cijenimo podršku koju je Pompeo iskazao Crnoj Gori u EU integracijama, i pohvale na račun reformi koje je postigla. Crna Gora će nesmanjenim tempom nastaviti reforme u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije i kriminala, zaštiti novinara, prije svega zbog nas, a onda i zbog EU. Nastavit ćemo borbu protiv trgovine ljudima”, rekao je Marković.

Pompeo je naglasio kako su američki diplomati u Crnoj Gori fokusirani na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, te slobodu medija.

“Oni će vam pomoći da dođete do rezultata. Ranije ove godine upoznao sam Oliveru Lakić, novinarku koja je upucana u nogu zbog izvještavanja o švercu cigareta. Takvi napadi na novinare su napadi na demokraciju i zajedničke principe NATO saveza. Počinitelji napade morat će odgovarat”, kazao je Pompeo.

Nakon razgovora sa zvaničnicina Crne Gore, Pompeo je otputovao u Sjevernu Makedoniju.