Šef američke diplomatije Majk Pompeo je danas u Senatu Parlamenta Češke optužio Rusiju da podriva demokratiju u Evropi pomoću dezinformacija, a Kinu za ucjenjivačke kampanje da bi stekla uticaj u svijetu i pozvao Evropu da snažnije brani svoje demokratske principe i povede više računa o suverenitetu.

“Smatram da je simbolično da sam u češkom Senatu u doba kada slabi slobodarski duh Evrope. Trebalo bi da iskoristimo ovaj susret da Češka i Evropa počnu da stavljaju veći naglasak na to da brane svoje vrijednosti, svoje demokratske principe, da više vode računa o svom suverenitetu”, kazao je Pompeo u govoru češkim senatorima.

Šef američkog Stejt departmenta kazao je da autoritarni režimi nisu nestali 1989. godine i stalno se drže tu, iza horizonta.

“Rusija neprestano nastoji da podriva vašu demokratiju i bezbjednost preko kampanja dezinformisanja, sajber-napada, nastoji da prekroji vašu istoriju. Tu je i prijetnja kineske Komunističke partije i njene ucjenjivačke kampanje”, kazao je Pompeo.

Po ocjeni američkog državnog sekretara, problem s Kinom je kompleksniji nego suparništvo sa SSSR-om tokom Hladnog rata, jer Kina nastoji da utiče na zemlje preko ekonomske saradnje i prijeti ekonomskim posljedicama preduzećima iz zemalja čiji zvaničnici se ponašaju i nastupaju drugačije nego što bi se to svidjelo Pekingu.

“Ne vjerujte nikome da Zapad propada, to je njihov narativ. Zapad pobjeđuje. Moramo da sarađujemo. Imamo obavezu da govorimo otvoreno pred svima, bez straha”, kazao je Pompeo.

Govor u Senatu Pompeo je završio citatom ideje pokojnog vođe češke Plišane revolucije i kasnije predsjednika Čehoslovačke i Češke, Vaclava Havela, da ideja ljudskih prava mora da bude sastavni dio bilo kakvog svjetskog poretka koji ima smisao.

Češki senatori iskoristili su debatu sa američkim državnim sekretarom da kritikuju SAD i pitaju Pompea da objasni povlačenje SAD iz svjetskih institucija koje su važne, posebno Svjetske zdravstvene organizacije, i to baš sada u vrijeme pandemije korona virusa.

“Ne možemo da posvetimo svoje napore i sredstva tamo gdje to nema efekta. Svaki razuman narod bi trebalo da donese istu odluku. Nema smisla da imamo multilateralne organizacije samo zato da postoje, a da ne ispunjavaju svoje obaveze”, rekao je Pompeo.

Šef američke diplomatije ponovio je u Pragu optužbe na račun Svjetske zdravstvene organizacije da je bila popustljiva prema Kini i nije reagovala kada se pojavio korona virus koji je kasnije zahvatio čitav svijet.

Pompea je danas, zajedno s češkim premijerom Andrejom Babišom, primio češki predsjednik Miloš Zeman, a američka strana je taj sastanak s češkim predsjednikom koji je glavni zagovornik dobrih odnosa i saradnje Češke s Rusijom i Kinom, označila kao kurtoazni.

Pompeo koji je u Češkoj od utorka, sutra, u četvrtak, iz Praga kreće za Ljubljanu, zatim za Beč, a evropsku turneju završava u subotu u Poljskoj.