Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je danas da će Sjedinjene Države biti otvorene za produženje novog Sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja START nakon isteka u februaru na osnovu razumijevanja postignutih u nedavnim razgovorima s Rusijom.

“Pozdravili bismo priliku da dovršimo sporazum zasnovan na razumijevanju postignutom u posljednjih nekoliko sedmica o tome kako izgleda niz mogućnosti za produženje novog START-a”, rekao je Pompeo na konferenciji za novinare Stejt Departmenta.

SAD i Rusija u Beču pregovaraju o posljednjem važećem sporazumu o ograničenju atomskog naoružanja. Kina nije uključena u pregovore, uprkos pritisku Amerike da se to učini.

START je skraćenica za Strategic Arms Reduction Treaty – Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja. On od 2011. reguliše američko-rusko smanjivanje nuklearnog oružanog potencijala – broj strateških nuklearnih bojevih glave bi trebao u obje zemlje biti smanjen na po 1.550 komada, a broj prenosnih sistema na 880 i to do 2018.

U te sisteme spadaju interkontinentalne rakete s dometom preko 5.500 kilometara, podmornice s lansirnim raketnim sistemima i strateški bombarderi.