Skopski krivični sud danas je u procesu “Monstrum” ponovo osudio na doživotni zatvor trojicu muškaraca optuženih za petostruko ubistvo na Smiljkovskom jezeru kod Skoplja, a dvojicu na višegodišnje zatvorske kazne.

Na doživotni zatvor za terorizam prvostepeno su osuđeni Alil Demiri i Afrim Ismailović, koji su posljednjih devet godina u bjekstvu na Kosovu, kao i Agim Ismailović, dok je Haki Aziri osuđen za pomaganje na devet godina, a Fejzi Aziti na 15 godina. Optužnicu protiv šestog optuženog Samija Ljume tužilaštvo je odbacilo zbog nedostataka dokaza, prenose loklalni mediji.

Sudija Ognjen Stavrev ocijenio je da ubistvo četiri makedonska mladića od 18 do 21 godine i 45-godišnjeg muškarca koji je bio u ribolovu tog 12. aprila 2012. godine ne predstavlja “obični krivično-pravni događaj, već monstruzno sadističko ubistvo i likvidiranje djece koja su tek postala punoljetna i jednog mladog čovjeka”.

“Zamislite osjećanja žrtava jednu sekundu pred njihovu smrt, odnsno pred likvidaciju. Šta su mislili ti mladi ljudi? Šta im je prošlo kroz glavu u tom sekundu? Možemo samo da zamislimo i pretpostavimo u kojoj su psihološkoj provaliji bili njihovi roditelji kada su shvatili da njihove djece više nema i kakvo im je cijelo ovo dugo vrijeme traženja pravde”, rekao je Stavrev.

Na izricanje prvostepene kazne došla je rodbina optuženih i porodice ubijenih mladića, a oko suda i u zgradi bilo je vidljivo jako policijsko obezbjeđenje.

Tužilaštvo je zatražilo pritvor za osuđene do pravosnažnosti presude, a porodice osuđenih su nakon njenog izricanja za petak najavili protest na kojem će se, kako kažu, boriti da dokažu da osuđeni nisu krivi.

Tužiteljka u slučaju “Monstrum” Fatime Fetai zatražila je u završnoj riječi iste maksimalne kazne za optužene kao i na prvom suđenju.

Vrhovni sud je presude sa prvog suđenja ukinuo 2017. godine i vratio na ponovno suđenje, nakon što su se u javnosti pojavile informacije da postoje dokazi koji daju drugačiju sliku u predmetu “Monstrum”. Do toga je došlo kada je tadašnji lider opozicije, a sada premijer Zoran Zaev objavio jedan prisluškivani razgovor vezan za taj slučaj.

Medjutim, Fetai je u završnoj riječi rekla da se nisu pojavili nikakvi novi dokazi, da je riječ o terorizmu i ponovo zatražila visoke kazne za optužene kao i u prvostepenom postupku.