Porukama dobrodošlice na više jezika, Ajfelov toranj je danas pozdravio turiste, prvi put poslije skoro devet mjeseci, iako je francuska vlada uvela nova ograničenja s ciljem smanjenja broja zaraženih delta sojem korona virusa.

Pariska “gvozdena dama” je zatvorena u oktobru prošle godine, dok se Francuska borila sa drugim talasom pandemije, i ostala zatvorena za posjetioce čak i kada su druge turističke atrakcije otvorila svoja vrata prošlog mjeseca.

Ponovno otvaranje tornja uslijedilo je četiri dana nakon što je predsjednik Emanuel Makron najavio nove mjere kako bi spriječio četvrti talas, uključujući obavezno vakcinisanje za zdravstvene radnike i obavezne kovid-19 propusnice za ulazak u restorane, turističke i druge objekte.

Od srijede, stariji od 18 godina koji žele da posjete Ajfelov toranja moraće da pokažu propusnicu koja dokazuje da su u potpunosti vakcinisani, preboljeli kovid-19, ili imaju negativan test na virus.

Broj posjetilaca u jednom danu biće ograničen na skoro polovinu od 25.000, koliko je bilo prije izbijanja pandemije, a maske će biti obavezne.

“Radili smo, radili, radili za ovaj dan. Kad sam video prvog posjetioca, bio sam veoma srećan”, rekao je novinarima direktor Ajfelovog tornja.

On je naveo da su stranci činili 80 odsto posjetilaca prije pandemije, Francuzi 20 odsto. Prošle godine je taj odnos bio obrnut a ove je nevjerovatnih pedeset – pedeset.