Nakon pauze koja je trajala više od dva mjeseca, u okviru mjera preduzetih zbog širenja koronavirusa, u Bosni i Hercegovini ponovo je uspostavljen željeznički saobraćaj. Vozovi će voziti u skladu sa izmijenjenim redom vožnje.

U skladu sa epidemiološkim mjerama, putnicima se preporučuje održavanje razmaka od najmanje jednog metra, korištenje zaštitnih maski i dezinfekcija ruku pri ulasku u voz, kako bi svi sudionici u prevozu bili zaštićeni u najvećoj mogućoj mjeri.

“Željeznice FBiH od danas u redukovanom smislu pušta putnike u željeznički saobraćaj u promet i to na relacijama od Sarajeva preko Mostara do Čapljine i drugi pravac je od Sarajeva preko Zenice do Maglaja. Zbog smanjenog interesa putnika ne vozimo dalje prema Banjaluci. Cijena karte je ostala ista”, kazao je uposlenik Željeznica FBiH Mujo Birdahić.

Iz Željeznica Republike Srpske navode da do daljnjeg neće saobraćati putnički brzi vozovi na relaciji Sarajevo-Bihać-Sarajevo i Sarajevo- Banjaluka-Sarajevo. Mjere zaštite: obavezna dezinfekcija obuće i ruku pri ulasku u željezničke stanice i čekaonice.

Ugledni britanski list Guardian uvrstio je Bosnu i Hercegovinu među 18 zemalja u svijetu u kojima se može najbolje doživjeti avantura putovanja vozom. Pored vožnje živopisnim prugama Sicilije, Korzike, Norveške, Zambije, Meksika, Tibeta ili Perua, među najljepšim dionicama našla se i pruga Sarajevo – Mostar duga 129 kilometara.