Dan nakon što je u Leskovcu, Nišu, općinama Bojnik, Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince i Gadžin Han proglašena izvanredna situacija zbog poplava usljed obilnih padavina, situacija je mirnija, ali je mnogo domaćinstava bez struje i vode za piće i u tijeku je ispumpavanje vode iz njihovih dvorišta i podruma.

Pošto nije bilo padavina tijekom noći, rijeke se povlače u korita i bujični potoci gube snagu, ali problema i dalje ima i materijalna šteta tek treba biti utvrđena.

Ekipe Odjela za izvanredne situacije i vatrogasaca od jučer su na terenu i do sada su evakuirale 67 osoba u Doljevcu, Leskovcu, Bojniku, Beloj Palanci, Dimitrovgradu, Bujanovcu i okolini Niša i Vranja.

Ekipa Anadolije posjetila je Leskovac i Vlasotince čiji su dijelovi, i okolna sela, jučer poplavljeni nadošlim rijekama i potocima.

U leskovačkim selima ulice i neke kuće još su pod vodom. Vojkan Mitić kroz poplavljeno dvorište korača preko cigli. Kaže da je ovo dugogodišnji problem njegovog susjedstva.

“Tri pumpe nam rade, cijeli dan ne možemo isprazniti dvorište i obraniti kuću. Jutros s glavnog puta voda je provedena iza jedne firme i sve završilo kod nas u dvorištu jer smo ovdje najniže”, kaže Vojkan.

U Vlasotincu su građani ostali bez struje, a neki i vode za piće. Mještanka Vukica Jelić živi u dijelu grada gdje se često začepe kanalizacijski odvodi, pa je njena obitelj već nabavila pumpu, za svaki slučaj.

Borba s poplavama na jugu Srbije počela je jučer ujutro, nakon jake kiše i snijega tijekom noći. Poplavama su pogođena sela, ali i pojedina gradska naselja, u Nišavskom, Pirotskom, Topličkom, Jablaničkom i Pčinjskom okrugu.

Potopljeni su podrumi, niži dijelovi kuća, dvorišta, štale, ulice, putevi, oranice, a u nekim mjestima bujice su odnijele puteve i urušile ili oštetile mostove.
Pojavila su se i klizišta i odroni.

Iz Odjela za izvanredne situacije za RTS kažu da se rijeke vraćaju u vodotokove i da trenutno nema kritičnih mjesta, ali da su problem izazvali bujični potoci koji se aktiviraju usljed velikih padavina.

Bez struje je više od 10.000 domaćinstava i ekipe Elektrodistribucije su na terenu.

Izvanredna situacija u Nišu proglašena je jučer nakon što su zamućena skoro sva izvorišta za opskrbu grada vodom za piće, pa se voda osigurava samo sa jednog od njih.
Bez vode su dva niška naselja.

U hidrološkom upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda piše da su vodostaji na gornjem toku Južne Morave i Nišave u porastu i da mogu dostići i prijeći redovne obrane od poplava kod Niša, Aleksinca i Mojsinja.

Vodostaji kod Leskovca kreću se iznad izvanredne obrane i imaju tendenciju manjeg porasta.