Kiša i snijeg uzrokovali su poplave u pojedinim područjima na Kosovu, a sve nadležne institucije su u pripravnosti.

Centar za situacije Savjeta bezbjednosti Kosova obavijestio je premijera na dužnosti Avdullaha Hotija da se zbog stalnih padavina u određenim dijelovima zemlje situacija može pogoršati.

Prema podacima Centra za situacije na autoputu Peć – Priština, u blizini kružnog toka ka aerodromu, nivo vode je počeo da raste, ali je i dalje autoput prohodan.

Policijske jedinice su razmještene u selu Kuzmin, gdje je put neprohodan, a nivo vode raste i prijeti da ugrozi kuće. U Volijaku kod Crnog kamena, izlile su se rijeke Beli Drin i Miruša. U oblasti Mališeva svi putevi su prohodni, ali sa poteškoćama.

Sve kosovske institucije pomno prate situaciju i svi državni kapaciteti su u pripravnosti, uključujući Agenciju za upravljanje u vanrednim situacijama, lokalne štabove, policiju i Kosovske bezbjednosne snage, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Predsjednik opštine Mamuša, u prizrenskom regionu, Abdulhadi Krasnic saopštio je da se zbog obilnih i neprekidnih kišnih padavina, nivo vode u potocima povećao i nanio štetu poljoprivrednicima.

Krasnic je na svom Facebook profilu napisao da je o nadoknadi štete poljoprivrednicima i vlasnicima oštećenih kuća razgovarao s premijerom na dužnosti Hotijem, potpredsednikom vlade Dritonom Selmanajem i ministrom poljoprivrede Besianom Mustafom od kojih je dobio obećanje za kompenzaciju štete.