Savjetnik Unicefa za imunizaciju Dragoslav Popović rekao je danas da je delta soj korone sve brži i da se očekuje četvrti epidemijski talas.

“Ovo će biti talas nevakcinisanih, oni će da generišu ovaj soj virusa i možda neki novi soj koji će se pojaviti”, naveo je Popović.

Prema njegovim riječima, najvažnije su prva i druga doza vakcine i da se vakcinišu oni koji to nisu uradili, a tek onda će se sagledavati ko bi mogao da bude kandidat za treću dozu.

“Stariji su kandidati za treću dozu, jer im je imuni odgovor usporeniji, ali oni su već primili dvije doze i ne vidim problem da prime i treću”, rekao je Popović.

On je podržao obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike, koju su uvele pojedine zemlje i dodao da su neke stvari postavljene naopačke.

“Niko nema pravo da širi virus i predstavlja opasnost po druge ljude. Prije svega treba zdravstveni radnici da se vakcinišu, oni su na prvoj liniji fronta”, naglasio je Popović.

Кada je riječ o vakcinaciji djece, naveo je da je u Srbiji počela vakcinacija te populacije.

“I kod nas je taj proces krenuo. Кad i najmlađi budu zaštićeni to će doprinijeti kolektivnom imunitetu”, rekao je Popović.

Govoreći o miješanju vakcina, ukazao je da to nije ništa novo.

“Njemačka kancelarka Angela Mergel primila je dvije različite vakcine da bi dala primjer. Sagledavamo sve dokaze iz zemalja koje rade studije. Odmjerićemo da li nam treba to i daćemo preporuke”, istakao je Popović.