Vlada Kantona Sarajevo osigurala je 149 miliona KM pomoći onima koji nisu mogli raditi zbog pandemije koronavirusa.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić ističe da su veoma važni komunikacija i transparentnost kako bi se ubrzala, kako kaže, troma administracija. Izmjene i dopune programa mjera za ublažavanje posljedica pandemije su objavljene javno, i važno je da svi privredni subjektni detaljno pročitaju koja prava ostvaruju.

ADNAN DELIĆ, ministar privrede Kantona Sarajevo

“Mi radimo prezentaciju koju ćemo objaviti javno kako bi privredni subjekti bili upoznati sa svim kriterijumima za ostvarivanje prava. Svioni koji na bilo koji način budu trebali bilo kakvu pomoć imaju ministarstvo privrede koje će svima izaći u susret”.

NASER IDRIZAGIĆ, predsjednik Privredne komore KS

“Svima onima koji nisu radili biće plaćen minimalni lični dohodak, doprinosi, penzijsko invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje za vlasnike i uposlene. Svi oni obrti i privrednici koji su imali zbog pandemije koronavirusa umanjen promet od 30, 50 posto i više u odnosu na 2019. godini će biti obeštećeni. Subvencioniraće im se dio minimalnoh ličnog dohotka.Donesena je odluka da sve niskoakumulativne, deficitarne zanate, obrte, ovi koji plaćaju paušalni porez. dobiće linearno po 206 KM i vlasnik i uposleni”.

Od danas je u Sarajevu moguć rad u baštama objekata. Ugostitelji kažu da ovo neće biti dovoljno da se ostvare pozitivni poslovni rezultati i da se sačuvaju radna mjesta.

RAFIJA MEHMEDOVIĆ, menadžerica restorana

“Da imamo veću podršku države bilo bi mnogo bolje, bilo bi lakše bili bi puno rasterećeniji. Ove godine situacij je baš teško podnijeti jer smo prošle godine radili smanjenim kapacitetom, jednostavno istopio se novac kojim smo mogli pomoći i sebi i svojim uposlenima”.

U Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo kažu da će trebati vremena da se prikupe i obrade sve pristigle prijave, nakon objavljivanja javnog poziva, ali da se isplata očekuje kroz 10 dana od dostavljanja dokumentacije. Takođe, svim privrednim subjektima će biti omogućeno 15 dana da prikupe svu potrebnu dokumentaciju.