Općina Stari Grad Sarajevo poziva sve građane na savjesno i odgovorno ponašanje i zaštitu svoje životne sredine. Bacanje otpada na nedozvoljenim mjestima i stvaranje nelegalnih deponija je necivilizovano i neljudsko ponašanje i, kao takvo, odraz nevaspitanja i nekulture pojedinaca.

Iako ste uglavnom navikli na lijepe fotografije i prizore iz Starog Grada, danas vam fotografijama pokazujemo kako izgleda kada nesavjesni građani bacaju smeće gdje stignu.

Kao lokalna zajednica, često smo u prilici da dobijamo pozive naših građana i fotografije sa terena u kojima nas upozoravate na velike količine smeća na određenim lokacijama, kažu iz općine.

Poštovani građani, zapitajte se ko odlaže to smeće i zašto dozvoljavate tako necivilizovano ponašanje u vašim ulicama i mahalama? Vaša je građanska dužnost takve počinitelje, ukoliko ih poznajete, prijaviti policiji i tražiti da budu sankcionisani. Samo na taj način naučit ćemo se odgovornom ponašanju i čuvanju naše životne sredine. Otpad na privatnim parcelama nije dužan ukloniti niko drugi osim vlasnika te parcele i to morate znati. Dakle, odgovoran je onaj ko je bacio smeće i onaj ko mu je to dozvolio na svojoj parceli.

Problem velikih količina otpada detektovan je na lokacijama: kod Vratničke kapije, na Mihrivodama, Baricama, Močilima, brani Bentbaša, Borijama, ulici Nevjestina, Gornje Čebedžije, Nalina i drugim. Istovremeno, prijave su pristizale i putem službenih email adresa i društvenih mreža.

Naši uposlenici Odjeljenja za održavanje Aleje ambasadora, cestovnih pojasa i javnih površina ovih dana intenzivno rade na terenu i vrše čišćenje javnih površina od nagomilanog otpada, iako to spada u nadležnosti Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Rad” koje, po zakonu, obavlja djelatnosti prikupljanja, transporta i deponovanja komunalnog otpada na području Kantona Sarajevo. Prema podacima dostupnim na njihovoj web stranici za odlaganje otpada u KS dostupno je 9.928 kontejnera, 32 podzemna kontejnera, 54 nadzemne posude tzv. zvona, kao i kante za dvolinijski otpad. Otpad se deponuje na RCUO Smiljevići, a građani i sami mogu dostaviti različite vrste otpada u njihovo reciklažno dvorište u Smiljevićima.

Ne postoji opravdanje za odlaganje otpada na nedozvoljenim mjestima i zagađivanje naše općine, kazali su.

Ulice i mahale Starog Grada trebaju nam služiti na ponos i trebamo ih čuvati i za naredna pokoljenja. Naša je dužnost i obaveza da svojim ponašanjem budemo primjer našoj djeci kako se voli i čuva svoja općina. Stoga, još jednom vas pozivamo na odgovorno ponašanje i prijavljivanje svih počinilaca ovako nekulturnih i necivilizovanih djela.