U Portugalu će od sutra biti uvedene strožije mjere kako bi se suzbio rekordni nivo slučajeva zaraze koronavirusom, uključujući oštrije restrikcije na okupljanja i veće kazne za ustanove koje krše pravila.

Premijer Antonio Kosta također će podnijeti parlamentu prijedlog da maske za lice postanu obavezne u krcatim vanjskim prostorima, a vladina aplikacija za traženje kontakata obavezna je za radnike u određenim industrijama.

“Znam da su mnogi ljudi umorni od restrikcija. Također znam da mnogi ljudi, posebno mladi, imaju lažnu percepciju da su rizici od COVID-19 za njih manji. Ali ova percepcija je iluzija. KOVID-19 nosi rizik za vas, ali također nosi i ogroman rizik od prenosa na druge”, rekao je Kosta na konferenciji za novinare.

Od sutra će okupljanja biti ograničena na pet osoba. Vjenčanjima i krštenjima može prisustvovati najviše 50 osoba, a studentske zabave bit će zabranjene.

Kazne za preduzeća koja se ne pridržavaju pravila udvostručit će se s gornje granice od 5.000 na 10.000 eura.

Portugal, država s nešto više od 10 miliona stanovnika, u početku je hvaljen zbog brzog odgovora na pandemiju, zabilježivši relativno niskih 91.193 potvrđenih slučajeva koronavirusa i 2.117 smrtnih slučajeva.