Neum je bio domaćin konferencije „Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini“. Konferencija u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH, mostarskog sveučilišta i rektorskog zbora Republike Hrvatske kroz tri je panela pokušala pokrenuti proces pronalaska rješenja za unutrašnje političke probleme i vanjskopolitičke prioritete Bosne i Hercegovine.

Kompleksnu strukturu Bosne i Hercegovine u današnjem dejtonskom obliku treba mijenjati u novi i efikasniji format, složni su svi govornici na konferenciji. Organizatori smatraju kako je za izmjene stanja u kojem zemlja egzistira potreban dijalog i dogovor svih koji u njoj žive.

Na panelima koji su tematizirali federalizam, prevladavanje konflikata i konsolidaciju društva kroz evropske integracije sudjelovali su sociolozi, politolozi i profesori iz 16 različitih zemalja, koje je okupila akademska
zajednica.

Zbog epidemioloških mjera na konferenciji je uživo sudjelovao manji broj osoba, a većina sudionika panela javila se onlajn putem. Na posljednjem panelu sudjelovali su američki veleposlanik Erik Nelson, šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler i izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.