Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Republike Slovenije u BiH Damijana Sedara, koji je istakao da je Slovenija čvrsta zagovornica napretka Bosne i Hercegovine na njenom putu ka Evropskoj uniji.

U tom kontekstu, razgovarano je o trenutnom slovenačkom predsjedavanju Savjetom Evropske unije.

Ambasador Sedar je rekao kako će se Slovenija nastaviti zalagati za ubrzanje procesa proširenja Evropske unije u našem regionu, a naročita pažnja predsjedavanja biće usmjerena ka Bosni i Hercegovini.

“Slovenija će, kao predsjedavajuća, nastojati raditi na socijalno-ekonomskom jačanju regiona i na promociji sektorske integracije država region u EU, kao što su infrastruktura, transport, energetske veze, istraživanja, dekarbonizacija, digitalizacija, kibernetska bezbjednost i pozitivna perspektiva za mlade”, istakao je Serdar.

Sagovornici su složni da su odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije tradicionalno prijateljski i bez otvorenih pitanja koja bi otežavala saradnju dviju država.

Na kraju ceremonije predaje akreditivnih pisama predsjedavajući Dodik je ambasadoru Sedaru poželio uspješan četverogodišnji diplomatski mandat.