U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o Informaciji o dokumentu Program reformi BiH, usvojenom u novembru na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na čiji je zahtjev zakazano zasjedanje Narodne skupštine, počeo je obraćanje, dok poslanici opozicije vikanjem i zvižducima ometaju njegov govor.

Dodik je u dosadašnjem obraćanju govorio od kada su NATO snage pristutne u BiH, ali i naveo da vojna neutralnost ostaje prioritet Republike Srpske te da Program reformi ne prejudicira članstvo BiH u NATO-u.

Dodik je rekao da je poslanicima dostavio dokumente koji mogu biti relevantni u odlučivanju, a da je Program reformi BiH rezultat ozbiljnih napora i da je prvi put uvažen stav Republike Srpske u vezi sa vojnom neutralnosti.

“Godinu dana su vođene rasprave o Programu reformi BiH. U ovom dokumentu su tri ključne riječi, to je da se ne prejudicira članstvo u NATO, za razliku od ranije kada su ključne riječi bile integracije u članstvo”, rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

On je podsjetio da je BiH 2000. godine iskazala opredjeljenje za NATO.

“NATO je prisutan na ovim prostorima još od 1995. godine kada je ušao kao dio mirovnih snaga maksimalno sa 60.000 pripadnika. Prije ovoga bombardovao je Republiku Srpsku, a poslije toga Srbiju”, rekao je Dodik.

Naglasio je da je do usvajanja Rezolucije o vojnoj neutralnosti u Narodnoj skupštini, orijentacija BiH bila ka članstvu u NATO.

“Zato je Republika Srpska preduzela mjere kako bi se postojeće aktivnosti dovele u pitanje. Bio je važan konsensuz svih političkih stranaka koje su iskazivale jedinstven stav o NATO-u jer su navele da to mora biti osporavano činjenicom da smo bombardovani i da je sve vezano za uspostavljanje granice na Drini. To je bio jedinstven stav Narodne skupštine i u tom pogledu je osiguran je konsenzus”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sporno je bilo prenošenje perspektivne vojne imovine kao imovine BiH, što nije prihvatila Republika Srpska.

“U Republici Srpskoj nijedna lokacija nije prenesena na BiH i time smo ostali dosljedni opredjeljenju da se sačuva imovina Republike Srpske. Republika Srpska je ostala dosljedna da se vojna imovina ne može otuđivati, što je omogućilo zastoj u NATO integracijama”, rekao je Dodik i napomenuo da je predmet spora bio i Akcioni plan za članstvo.

Pojedini poslanici opozicije, prvenstveno Draško Stanivuković (PDP), Jelena Trivić (PDP), Ljubiša Krunić (PDP) Nebojša Vukanović (SDS) i Miladin Stanić (SDS) i dalje galamom, bukom i zvižducima ometaju uvodno obraćanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Narodnoj skupštini.

Dodik, osim na nekoliko trenutaka, nije prekidao govor, pa ni kada je Stanivuković bacio NATO zastave ispred svečane govornice te ih pogazio.

Dodik je kazao opoziciji da imaju pravo da iznesu svoj stav, ali ne na ovaj način, kao i da SDS i PDP nisu odbili ANP u Vijeću ministara BiH.

Opozicionari i pored opomena, nisu prestali, a na momente su stvarali buku udarajući sveskama o sto, što je protivno Poslovniku Narodne skupštine.

Uzvikivali su i „prevara”, “izdaja”, „podvala” i „lažni dokument”…

Na početku sjednice poslanik u Klubu SDS-a Nebojša Vukanović osporavao je dokument koji je dostavljen poslanicima kao lažni jer, kako je rekao, takav akt nije dostavljen u NATO.

“Hoćemo orginalni dokument”, burno je reagovao Vukanović, ali je njegovo izlaganje prekinuto, nakon čega su uslijedile burne reakcije opozicije.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić smatra da dokument koji je dostavljen poslanicima “nije original” jer je, kako kaže, originalni dokument na engleskom jeziku.

Predsjedništvo BiH je 19. novembra na vanrednoj sjednici usvojilo Program reformi BiH. Opozicija u Republici Srpskoj smatra da je Program reformi BiH korak zemlje ka NATO-u, dok u SNSD-u tvrde da to nije tačno i da se ovim dokumentom ne prejudicira članstvo BiH u NATO-u.