U Banjoj Luci se održava posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će se poslanici izjasniti o potvrđivanju izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je po vitalne interese RS veoma štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac.

Dodik je na početku obraćanja poslanicima rekao da bi stupanjem na snagu sporazuma Predsjedništva BiH, koji se odnosi na Pelješki most bio ugrožen vitalni nacionalni interes Republike Srpske.

“Potreba je da se spriječi zloupotreba jer izgradnja Peljeskog mosta neće ugroziti BiH”, kaže Dodik navodeći da se ne treba miješati u unutrašnja pitanja Hrvatske.

Takođe, jedno od strateških pitanja BiH je članstvo u EU, pa se postavlja pitanje, kaže Dodik, da li su druga dva člana Predsjedništva BiH svojim odlukom o sprečavanju izgradnje, protiv pristupa Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Predsjedništvo BiH juče je sa dva glasa Za (članova Željka Komšića i Šefika DŽaferovića) i jednim glasom Protiv (predsjedavajućeg Milorada Dodika) usvojilo zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac.

Dodik je, u skladu sa Ustavom BiH, pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa Republike Srpske u skladu sa rokovima propisanim Ustavom.

Detaljnije, reporter BHRT-a Ljubiša Davidović.

Prema Ustavu, član Predsjedništva koji nije saglasan sa odlukom te institucije, može da je proglasi destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju.

Izvor: Dragan Maksimović/BHRT, SRNA