U Banjaluci je sinoć održana posebna sjednica Vlade Republike Srpske na kojoj je usvojen zaključak da se slažu sa današnjom prodajom obveznica Republike Srpske na Londonskoj berzi.

Sjednica je hitno sazvana nakon skupa vladajuće koalicije na Mrakovici, koji je održan juče popodne.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da je na Londonskoj berzi prodato obveznica Republike Srpske u vrijednosti od 300 miliona eura, po kamati između četiri i pet odsto, i da nakon ove prodaje Republika Srpska treba da odluči da li će da nastavi prodaju obveznica na Londonskoj berzi.

“To je dobra vijest za sve nas u Republici Srpskoj. To omogućava stabilnost fansijskog sistema”, rekao je Dodik, ne otkrivajući da li će biti nastavljena prodaja obveznica Srpske na Londonskoj berzi.

“U skladu sa usvojenim Budžetom Republike Srpske za 2021. i Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o dugoročnom zaduženju za 2021., Republika Srpska je, putem Ministarstva finansija, dana 20. aprila 2021. uspješno iskoristila još uvijek povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i po prvi put emitovala 144A/REGS petogodišnje obveznice denominovane u evrima u iznosu od 300 miliona evra po kuponskoj stopi od 4,75%”, kaže se u saopštenju Vlade RS.