Poslanici PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Draško Stanivuković i Jelena Trivić, predali su Policijskoj upravi Banjaluka zahtjev za mirno okupljanje na Tragu Krajine u četvrtak, 4. jula, u 19.30 časova, javlja Anadolija.

Najavili su da će okupljanje organizovati u parku “Mladen Stjanović” ukoliko im ne bude odobreno na Trgu Krajine.

Oni su podsjetili da su sinoć uputili tri konkretna zahtjeva, a da danas testiraju ispunjenje prva dva zahtjeva.

“Prije 10 dana da je najavljeno da će se okupiti ljudi u parku “Petar Kočić” došla bi policija, danas ne dolazi. Mislim da smo se pomjerili korak naprijed. Tražimo trg i bićemo istrajni”, rekao je Stanivuković i dodao da su juče pokazali da su korektni i dostojanstveni.

Na pitanje da li se zahtjev za prestanak legitimisanja građana može smatrati ispunjenim obzirom da su pripadnici policije do sada legitimisali građane koji se u 19.30 okupljaju kod Hrama Hrista Spasitelja Stanivuković je odgovorio: “Danas tražimo da nema policije, nije je bilo, smatram da je zahtjev ispoštovan ali ovaj zahtjev upućujem MUP-u RS da niko ne snima, da niko ne kazni i da nikog ne bude danas u 19.30 kod klupa kod Hrama Hrista Spasitelja i tog kada ne bude smatraćemo da je zahtjev ispoštovan”.

Trivić je rekla da žele da im se odobri mirno okupljanje tamo gdje najave policiji, a ne da im “policija određuje gdje će se okupljati”. Istakla je da je njihov prvi zahtjev “stop represiji, legitimisanju i rastjerivanju građana”.

“Evo vidite ljude koji su došli i nema policije, očekujemo da to tako bude i dalje i da se podrazumijeva da je taj naš zahtjev ispunjen”, rekla je ona i dodala da će ispunjenost ovog zahtjeva testirati i na lokaciji na kojoj policija inače legitimiše građane.

Kada je u pitanju treći zahtjev rekla je da se gradonačelnik nije izjasnio i da očekuju da će u narednim danima da se oglasi.

“Ako se ne oglasi samo će potvrditi ono što smo rekli, da ga ne zanimaju građani njegovog grada”, rekla je Trivić.

Nekoliko desetina građana koji su pružili podršku Drašku Stanivukoviću i Jeleni Trivić pratili su ih od parka “Petar Kočić”, preko Trga Krajine do Policijske uprave Banjaluka gdje su sačekali da narodni poslanici predaju zahtjev i nakon toga su se razišli.