Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske odlučila da se na području tog entiteta neće primjenjivati posljednja odluka Valentina Incka o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida, iz OHR-a jasna poruka – Odluke visokog predstavnika moraju se provoditi.

Ustavnost novih zakonskih rješenja koje je usvojila Narodna skupština RS mogao bi ocjenjivati Ustavni sud BiH.

Usvojeni zakoni, u Narodnoj skupštini RS, u skladu su sa ustavima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Usklađeni su i s međunarodnim konvencijama. Ovo je poruka dan nakon zasjedanja narodnih poslanika.

Mišljenja su da usvojeni zakoni ne mogu biti pravno osporeni.

MILAN PETKOVIĆ, potpredsjednik Narodne skupštine RS

 „Naravno da možda neki bošnjački političari koji su i juče slali poruke da nešto nije u skaladu sa ustavom, da će to pasti na Ustavnom sudu, vjerovatno nešto više znaju od nas, jer oni su u stalnoj komunikaciji i oni sve što žele da promijene odnosno unište u Republici Srpskoj to stalno u posljednjim godinama čine preko Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.“

Upravo Ustavni sud Bosne i Hercegovine mogao bi ocjenjivati ustavnost donesenih zakona. Izvjesno je da prethodno neće proći proceduru u Vijeću naroda RS. Klub Bošnjaka očekuje od novog visokog predstavnika da reaguje.

 MIHNET OKIĆ, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS

 „Očekujemo da će sve ovo potrajati, proći procedure Vijeća naroda neusaglašavanja, isto će otići na Ustavni sud RS od kojeg ne očekujemo puno i dalja procedura će biti svakako zaustavljanje u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.“

Podijeljena su mišljenja i u akademskoj i stručnoj javnosti u Bosni i Hercegovini. Tumačenja dešavanja su potpuno različita.

Poštovati, ali i u potpunosti provoditi moraju se sve odluke visokog predstavnika u BiH. Ovo je komentar iz OHR-a na dešavanja u Narodnoj skupštini.

OHR

“Željeli bismo podsjetiti sve organe vlasti na njihovu obavezu da se u potpunosti pridržavaju Opšteg okvirnog sporazuma za mir, svih njegovih aneksa i odluka visokog predstavnika, koje se moraju u potpunosti provesti.”

Očekuje se i preuzimanje dužnosti novog visokog predstavnika, ali i njegovi eventualni potezi. Istovremeno, u institucijama nastupaju godišnji odmori, tako da su zvanični potezi i nastavak priče zakazani za septembar.