Protest turističko-ugostiteljskih radnika iz Mostara, na kojem će od nadležnih tražiti da ne zatvaraju granice sa Evropskom unijom, biće održan sutra na Starom mostu, u 10.00 časova, potvrdio je za BHRT Mensud Duraković iz Turističke zajednice Mostara.

Duraković je rekao da je pandemija koronavirusa svakako donijela previše problema, te da turističko-ugostiteljski radnici sada pokušavaju da barem malo nadoknade gubitke.

“Turizam je jednostavno na koljenima, ljudi ne vide perspektivu ukoliko su zatvorene granice BiH”, istakao je Duraković.

Prema njegovim riječima, svi ovi radnici suočeni su sa nemogućnošću plaćanja kirija i doprinosa.

“Nema prihoda, nema gostiju koji bi ostvarili te prihode”, rekao je Duraković, te apelovao da granice ostanu otvorene, uz pridržavanje svih propisanih mjera.

“Tražimo otvaranje granica uz maksimalno pridržavanje mjera, kao što rade i druge Evropske zemlje. Ovaj problem je iz mjeseca u mjesec sve veći, svi smo u istom problemu. Svi otvaraju granice, a kod nas se mjere mišići da mi kao pokažemo da smo jaki”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, TZ Mostar će pokušati pomoći svim ovim ljudima koji su, kako je rekao, na ivici finansijskih mogućnosti.

Duraković je dodao da ne žele pregovore sa odgovornima koji će “ići u nedogled”, već da rješenje traže odmah, te da je ovo posljednji vapaj za spas turizma u HNK.