Pozorišni studentski festival “Postfest”, u organizaciji studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, ove godine će biti održan u online formatu, od 17. do 20. decembra.

Festival će ove godine ugostiti pozorišnog reditelja Olivera Frljića, jednog od najvećih reditelja današnjice koji aktivno radi u Evropi. Njegove predstave rijetko igraju u Bosni i Hercegovini, a kada se to desi izazivaju veliku pažnju i bivaju zabranjene, navodi se u saopćenju.

Pored Frljića, u edukativnom programu će biti Goran Bogdan koji je nominiran za najveću europsku nagradu EFA, glumac koji ima uspješnu karijeru, a iza sebe niz glavnih uloga na televiziji, filmu i pozorištu.

U programu će, kao najveće ime, biti Kornel Mundruczo, pozorišni reditelj koji je trenutno zaposlen u berlinskom “Volksbuhne”. Njegovi su filmovi premijerno prikazivani na “Cannes film festivalu” i festivalu u Veneciji, a uskoro se očekuje i premijera filma na Netflixu. Također, u proramu će biti kasting direktorica Timka Grin koja sarađuje sa najvećim kasting direktorima u svijetu, a radila je na filmovima “Skyfall” i “A Perfect Day”.

“Zahvalni smo na mogućnosti da i ove godine imamo velika imena iz pozorišne i filmske industrije. Vjerujemo da je ovo način na koji možemo oplemeniti naše obrazovanje i biti u korak sa svijetom”, rekao je Zlatko Sofović, direktor “Postfesta”.

U fokusu festivala je studentski dramski tekst.

Za regionalnu publiku bit će prikazana scenska čitanja tri studentska teksta. Tekstovi su sa Akademije dramskih umjetnosti Zagreb, Fakulteta dramskih umetnosti Beograd i Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, a čitat će ih dvanaest studenata i studentica glume sa Akademija iz Zagreba, Banjaluke, Tuzle, Sarajeva, Novog Sada, Beograda i Cetinja. Javna čitanja vodit će studentice treće godine režije sarajevske akademije.

Cijeli program bit će moguće pratiti na web stranici postfest.ba.