Iako je nagoviješten, novog izbornog preokreta unutar koalicije predvođene SNSD-om ipak neće biti. Nakon što je Milorad Dodik saopštio da je Socijalistička partija Srpske isključena iz koalicije, a Vlada RS ekspresno smijenila nekoliko kadrova ove stranke, SPS traži povratak. Iz SNSD-a poručuju Izvršni komitet je već donio odluku o isključenju SPS-a iz koalicije.

Sporazum ponuđen od SNSD-a nismo potpisali, jer je došlo do nesuglasica i pogrešne prezentacije naših stavova Miloradu Dodiku, kaže predsjednik SPS-a Goran Selak. Nada se da će nesporazum da riješi novim razgovorima. Za smjenu sa direktorske pozicije u Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka, kaže, ne brine, jer ga funkcije ne interesuju. Za nesuglasice okrivljuje druge članice koalicije.

“Što se tiče nekakvih članova koalicije od US i Nenada Stevandića i SP i Petra Đokića ja mogu da razumjeim njihov strah od našeg rasta i našeg rezultata i ne zamjerim im tim. Oni jednostavno moraju da sekriju svoj nerad i svoja prava lica, ali te maske će vrijeme sigurno srušiti i to veoma brzo”, kazao je predsjednik SPS-a Goran Selak.

SPS kao treća stranka po broju osvojenih glasova u Banjaluci odbacila je mogućnost saradnje sa PDP-om i SDS-om. Nakon što je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske izjavio da ne želi SPS u koaliciji, rezervu je danas izrazio i predsjednik Demosa.

I sa i bez SPS-a, SNSD ima skupštinsku većinu u Banjaluci. Na najavu Milorada Dodika da će obustaviti projekte i subvencije dok ne procijeni politiku novog gradonačelnika Draška Stanivukovića, iz PDP-a uzvraćaju porukom građanima da će ih zaštititi, iako svjesnida predstoji težak period.

“Mi smo spremni da baš sve ono što je prestavljeno kao program PDP u Banjaluci provodimo jedno po jedno i biće zanimljivo vidjeti kako će neke stvarno dobre stvari koje su životne i djelovaće pozitivno na svakoga u Banjaluci kako će i zbog čega biti protiv ta eventualna nova većina”, istakao je šef Glavnog izbornog štaba PDP-a Igor Crnadak.

Iz SNSD-a predbacuju medijima pogrešnu interpretaciju Dodikovih riječi. Saopštavaju da ne treba kažnjavati građane, ali da Vlada ima pravo da usmjerava projekte iz svoje nadležnosti.