Postoji opasnost da se sukob između Azerbejdžana i etničkih Jermena u Nagorno-Karabahu pretvori u regionalni rat, izjavio je predsjednik Irana Hasan Rohani.

On je na sastanku kabineta rekao da je potpuno neprihvatljivo da raketa iz minobacača ili bilo kakav projektil padne na iransku teritoriju, nakon što su iranski mediji javili da je veliki broj granata iz sukoba u Nagorno-Karabahu pao u sela blizu sjevernozapadne granice Irana, prilikom čega je povrijeđeno jedno dijete i nanesena šteta građevinskim objektima.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Saed Hatibzadeh saopštio je da je Teheran uputio zvanični protest Azerbejdžanu i Jermeniji zbog narušavanja teritorijalnog integriteta Irana.

“Moramo da pazimo da rat između Jermenije i Azerbejdžana ne postane regionalni. Mir je osnova našeg rada i nadamo se mirnom vraćanju stabilnosti u regionu”, istakao je Rohani.

Rohani je dodao da je bezbjednost građana i sela u Iranu prioritet iranskih vlasti.

Iranski predsjednik rekao je ranije da Iran, koji se graniči sa Jermenijom i Azerbejdžanom, neće dozvoliti da te države pod raznim izgovorima šalju “teroriste” na iransku granicu.