Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo ponovo je uputilo naredbu prevoznicima koji obavljaju javni linijski prevoz putnika, preduzeću Centrotrans i Gras, te uposlenicima i putnicima da obavezno poštuju preporuke zavoda za javno zdravstvo Federacije, sve u cilju zaštite od koronavirusa.

Iz ovih preduzeća kažu kako poštuju sve izdate naredbe – svi putnicu moraju imati neophodnu zaštitnu opremu, oni koji nemaju neće ući u vozilo, a prijem putnika obavlja se isključivo na prednji ulaz. Prije ulaska u vozilo, za sve putnike nužna je dezinfekcija.

Svi putnicu pridržavaju se izdatih naredbi.

  • “Kad bi se svi prilagođavali ovim uvjetima, to bi bile idealno, moramo se svi pridržavati”.
  • “Mi se pridržavamo od samog početka, maske i to u autobusu, inače se vozimo komercijalom
  • “Treba se pridržavati, nije nepodnošljivo”.

Iz javnog komunalog poduzeća Gras kažu kako se od početka pandemije pridržavaju svih mjera zaštite putnika i osoblja. Redovito se vrši dezinfekcija vozila kao i pregledi vozača.

“Sve aktivnosti su pojačane i provode se kontinuirano i detaljno, prije puštanja u vožnju i nakon dolaska u garažu redovno se vrši se čišćenje i dezinfekcija vozila te na polaznim i završnim terminalima dok je vozilo un saobraćaju. Na sedam punktova preduzeća vrši se mjerenje temperature vozačima prilikom dolaska na posao i svi koji imaju bilo kakve simptome vraćaju se kući”, rekla je glasnogovornica KJKP GRAS Samira Kadić.

Ograničen broj putnika koje je pred prijevoznike nametnula pandemija koronavirusa, ne stvara problem prilikom prijevoza putnika. Iz poduzeća Centrotrans kažu kako imaju dovoljan broj vozila.

“Kompanija Centrotrans ima dovoljan broj vozila koji nisu angažovani, obzitom na mjere na međunarodnim linijama, tako da svakako nemamo problema i imamu dovoljan kapacitet vozila, da možemo pokriti sve”, kazala je glasnogovornica Centrotrans Eurolines Aida Smajić .

Iz obje kompanije tvrde kako sigurnost građana ni u jednom trenutku nije dovedena u pitanje sa njihove strane, istodobno pozivaju i sve građane na odgovornost, kako bi rizik od zaraze bio minimalan.