U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas je održano spontano okupljanje predstavnika udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, građana i bošnjačkih političkih predstavnika u Srebrenici.

Okupljeni su izrazili nezadovoljstvo i uputili protest povodom dodjele Nobelove nagrade austrijskom piscu Peter Handkeu.

“Upućujemo riječi protesta. Od 1992. godine pa sve do danas silnim nepravdama truju se žrtve genocida. Dodjela Nobelove nagrade čovjeku koji negira genocid je zapravo nagrada za negiranje genocida. Postavlja se pitanje, dokle više? Zar se može dodijeliti bilo kakva nagrada, kamoli Nobelova, čovjeku koji negira genocid”, rekla je Fadila Efendić, predsjednica udruženja „Srebreničke majke“.

Mejri Đogaz su u genocidu ubijena tri sina, suprug i mnogobrojna rodbina.

“Teška je sudbina svih nas. Moja djeca su ubijena, moj suprug. I sad se dodjeljuje nagrada nekome ko negira to, nekome ko negira da sam ja imala djecu. Mogu oni dodijeliti kome hoće i šta hoće, ali istina je jedna”, kazala je Đogaz.

Politički predstavnici Bošnjaka u Srebrenici su saglasni da je dodjela Nobelove nagrade za književnost Handkeu sramota Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade.

“Dodjela ove nagrade Peteru Handkeu je greška. Taj pisac je veličao, družio se i ispijao kafe i rakije sa onima koji su počinili genocid. Nepravda učinjena bilo gdje je prijetnja pravdi svuda. Nepravda koja je učinjena Srebrenici nikada nije ispravljena. Zbog toga i imamo ovakve slučajeve gdje se nagrade dodjeljuju negatorima genocida”, rekao je zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić.