U prostorijama Memorijalnog centra Potočari danas je održan prvi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima. Na sastanku je konstituisano 13 pododbora.

Pripreme za ovogodišnje obilježavanje 11. jula počele su ranije nego prethodnih godina, a organizacija je podignuta na državni nivo.

HAMDIJA FEJZIĆ predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula

“Član Predsjedništva BiH gospodin Džaferović dobio je ulogu da on ispred Predsjedništva pozove sve zvanice, što se tiče državnika drugih zemalja, jer nivo države treba da kontaktira sa nivoom države, da ih pozove, da on bude taj koji će obezbijediti njihov dolazak i prijem”.

Po prvi put, predloženo je formiranje i trinaestog pododbora koji će biti zadužen za izradu programa obilježavanja.

HAMDIJA FEJZIĆ predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula

“Zato što se radi o 25. godišnjici. Nismo odredili predsjednika pododbora, to ćemo kasnije odrediti, imamo još dosta toga da radimo na tome, da vidimo koji su sve ljudi koji bi mogli ući u taj pododbor i da odredimo predsjednika koji bi zajedno sa nama, članovima i drugim predsjednicima pododbora, sačinio zvanični program”.

Do sada su identifikovane četiri žrtve genocida za dženazu 11. jula. Iz Instituta za nestale kažu da postoje još 82 žrtve koje nisu identifikovane i koje bi mogle biti ukopane 11. jula.

AMOR MAŠOVIĆ, Institut za nestale Bosne i Hercegovine

“Oni, nažalost, danas nemaju ime i prezime jer nemaju bliske srodnike, od kojih bi bila uzeta krv na DNK analizu. Ja sam danas u ime Instituta zatražio od Odbora da se upriliči ukop i klanjanje dženaze i tim neidentifikovanim žrtvama”.

Sa žrtvama koje će biti identifikovane do kolektivne dženaze i sa 82 neidentifikovane žrtve, 11. jula, na 25. godišnjicu srebreničkog genocida, u Memorijalnom centru Potočari moglo bi biti ukopano više od stotinu žrtava.