Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac i ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore Kemal Purišić su danas potpisali Protokol o suradnji u traženju nestalih osoba između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore.

Potpisivanjem ovog protokola se zaokružuje suradnja Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama u traganju za nestalim osobama, s obzirom na to da su protokoli o ovom vidu suradnje već potpisani sa Republikom Srbijom (2016.) i Republikom Hrvatskom (2018. godine).

Vijeće Ministara - Potpisivanje protokola o trženju nestalih 02
Foto: Natalija Trbić/BHRT

Tako je u pravnom i stručno-tehničkom smislu olakšan proces traženja nestalih osoba u regiji, a koji je od izuzetnog značaja za Bosnu i Hercegovinu gdje se i dalje traga za sudbinom više od 7.200 nestalih osoba.

Govoreći o ovom sporazumu ministrica Borovac je istaknula kako “BiH u ovom trenutku traži 29 osoba na području Crne Gore, 12 je već identificirano, a za 17 se još traga. Crna gora, s druge strane, na području naše zemlje traga za 10 nestalih”, kazala je ministrica Borovac.