Direktor Granične policije BiH Zoran Galić i njemački ambasador u BiH Margret Uber potpisali su danas sporazum o donaciji Njemačke ovoj policijskoj agenciji, čija je vrijednost 850.000 evra.

Njemačka je donirala vozila za operativni rad, uređaj za provjeru dokumenata, baterijske svjetiljke, detektore i endoskope, saopšteno je iz Granične policije BiH.

“Od osnivanja ove policijske agencije, prijateljska zemlja Njemačka prati naš rad i djelovanje na granici i, u skladu sa  našim potrebama, donira opremu koju možemo svakodnevno koristiti. Ova oprema će se koristiti za nadzor granice, što će svakako doprinijeti i u borbi sa nezakonitim migracijama”, izjavio je Galić.

Uz rukovodstvo Granične policije BiH, ceremoniji potpisivanja sporazuma je prisustvovao i ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić.

Cikotić je istakao da Granična policija BiH raspolaže kvalitetnim kadrom, te da će donirana oprema uveliko pomoći u efikasnoj zaštiti granice BiH.

Uberova je najavila da će i u narednom periodu Vlada Njemačke biti partner Graničnoj policiji BiH i podržavati njen dalji razvoj, te zahvalila rukovodstvu ove policijske agencije za uspješnu saradnju.

Iz Granične policije BiH napominju da su dosad realizovane brojne aktivnosti uz podršku Vlade NJemačke s ciljem operativnog jačanja agencije, a samim tim povećanja opšte i bezbjednosti na granici, u graničnom pojasu i na aerodromima u BiH.