Sporazum o bespovratnim sredstvima Evropske unije (EU) u vrijednosti od 15 miliona eura za sufinansiranje nove dionice Koridora 5c između Johovca i Rudanke kod Doboja potpisan je danas između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

“Ovakvi ugovori znače mnogo za pokretanje domaćih preduzeća, novih radnih mjesta i na kraju, naše približavanje Evropi u komunikacijskom smislu. Kao konačan rezultat imaćemo nove autoceste, mostove i brzi kontakt sa ostatkom svijeta, a sve to mora dovesti do ekonomskog rasta”, rekao je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Izgradnja ove dionice, od približno 6,1 km i dvije petlje predstavlja korak bliže završetku glavnog transportnog koridora BiH. Bespovratna sredstva EU u iznosu od 15 miliona eura ostvaruju se putem Investicijskog okvira za Zapadni Balkan, a dopuniće kredit EBRD-a u vrijednosti od oko 70 miliona eura.

“Zadovoljstvo nam je što danas potpisujemo ovaj sporazum koji održava napredak na izgradnji Koridora 5c. Uvjereni smo da će uspostavljanje boljih veza unutar zemlje i njeno bolje povezivanje sa Evropom služiti cilju dublje integracije i to ne samo u ekonomskom smislu”, rekao je Ian Brown, šef Kancelarije EBRD-a u BiH.

Foto: Aida Fazlić/BHRT

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao je kako ovih 15 miliona eura bespovratnih sredstava čini jedan od 11 projekata koje EU finansira u BiH, u okviru Agende povezanosti u kojoj je do sada za BiH odobreno ukupno 217 miliona eura.

“Od 12 novih projekata odobrenih u Poznanju, četiri su u BiH”, kazao je Wigemark.

Koridor 5c je glavni međunarodni transportni koridor u BiH koji podržava njen ekonomski razvoj i doprinosi regionalnoj integraciji, tako što unapređuje unutrašnju povezanost BiH, kao i njenu povezanost sa susjednim zemljama. Završetak izgradnje Koridora 5c očekuje se 2030. godine, a procijenjeni ukupni troškovi iznose približno 4 milijarde eura.