Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild potpisali su Sporazum između Vlade Velike Britanije i Savjeta ministara o međunarodnom drumskom prevozu.

Mitrović je zahvalio britanskoj Vladi i Ambasadi što su, u želji da se uredi i razvije međunarodni drumski prevoz putnika i tereta, na obostrano zadovoljstvo, uspješno okončali pregovore na izradi ovog sporazuma.

On je rekao da je u 2019. godini međusobna spoljnotrgovinska razmjena iznosila 159 miliona KM, dok je za 10 mjeseci ove godine ostvarena razmjena u vrijednosti od 149 miliona KM i da se očekuje da će preći ostvareni prošlogodišnji iznos.

“Sve to nas tjera da imamo kvalitetnije bilateralne sporazume koji su podrška daljem unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa, jer je osnov razvoja svake zemlje unapređenje ekonomije i ekonomske razmjene sa inostranim partnerima”, istakao je Mitrović.

On je dodao da se potpisanim sporazumom uređuju bilateralna pitanja u pogledu prevoza putnika i tereta, te prava i obaveze prevoznika registrovanih u jednoj zemlji dok su na teritoriji druge zemlje i obavljaju međunarodni prevoz.

https://twitter.com/MattFieldUK/status/1333755354329591808

Mitrović je rekao da su u toku i aktivnosti na usaglašavanju teksta sporazuma o vazdušnom saobraćaju između dviju zemalja, čime će ukupni odnosi biti podignuti za još jednu stepenicu više.

Fild je pozdravio sporazum koji će omogućiti jačanje trgovine između BiH i Velike Britanije, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta.

“Ovim će se obezbijediti neograničeni direktni i indirektni pristup međunarodnom komercijalnom transportu robe u oba pravca za djelatnosti uspostavljene u obje zemlje. Ovo su dobre vijesti za komercijalnu saradnju Velike Britanije i BiH”, naglasio je britanski ambasador.

Potpisivanjem ovog sporazuma zamjenjuje se Sporazum o međunarodnom drumskom prevozu tereta između Vlade Velike Britanije i Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije koji je potpisan 3. februara 1969. godine u Londonu.