Zvaničnici Izraela u Bijeloj kući zvanično su potpisali sporazume o normalizaciji odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom.

Domaćin ceremonije zvaničnog potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa Izraela s UAE i Bahreinom bio je američki predsjednik Donald Tramp.

Osim Trampa, ceremoniji su prisustvovali premijer Izraela Benjamin Netanjahu, ministar spoljnih poslova UAE Abdulah bin Zajed al-Nahjan i ministar spoljnih poslova Bahreina Abdulatif bin Rasšid al-Zajani.

Potpisani su pojedinačni sporazumi između Izraela i UAE, te Izraela i Bahreina, a tri zemlje su potpisale i dokument nazvan “Abrahamov sporazum”.

Tramp je tokom ceremonije potpisivanja zahvalio liderima koji su prisustvovali ovom činu.

“Danas smo ovdje da promijenimo tok istorije. Nakon razjedinjavanja i sukoba koji su trajali godinama, nalazimo se u zori novog Bliskog istoka“, rekao je Tramp.

Istakao je kako su postignutim sporazumima preduzeli značajan korak da ljudi svih uvjerenja i porijekla žive u miru i stabilnosti.

Tramp je rekao i kako će još nekoliko zemalja potpisati mirovne sporazume s Izraelom.

“Izrael, UAE i Bahrein će obostrano imenovati ambasadore, te će početi uspostavljati partnerstva u širokoj lepezi sketora, među kojima su turizam, trgovina, zdravstvo i bezbjednost”, rekao je Tramp.

Dodao je kako su tri pomenute zemlje prijateljske i da Abrahamov sporazum svim msulimanima u svijetu omogućava da posjete sveta mjesta u Izraelu i da se pomole u Al-Aksi.

Kako je rekao, vjeruje da će postignuti sporazumi biti temelj za obuhvatniji mir u regionu.