Avio-kompanije bi mogle da provjeravaju nove potvrde EU o vakcinisanju prije ukrcavanja putnika radi odlaska na odmor, rekao je danas evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnder.

Prema njegovim riječima, predložena potvrda EU o vakcinisanju za putovanje sadržala bi informacije o vakcinaciji, testiranju ili oporavku i važila bi dok Svjetska zdravstvena organizacija ne proglasi kraj pandemije.

“Ono što želimo je da građanima i članicama omogućimo oruđe koje uliva određeno povjerenje. Oruđe na koje se nadležne vlasti mogu osloniti radi obezbjeđivanja slobode kretanja. Na sličan način i avio-kompanije bi mogle da provjeravaju ispravnost sertifikata na jednostavan način prilikom čekiranja karte. Treba izbjegavati duge diskusije na terminalima”, naglasio je Rejnders u obraćanju Evropskom parlamentu.

Evropa je zahvaćena trećim talasom pandemije virusa korona, ali južne članice EU, koje zavise od turizma, već vrše pritisak da se pronađe model koji bi im pomogao tokom ove ljetne sezone. Ove članice suočene su sa nepovjerenjem Belgije, Francuske i NJemačke.

Rejnders naglašava da potvrda nije “pasoš o vakcinaciji” jer sama vakcinacija ne daje pravo osobama da slobodno putuju budući da bi to značilo diskriminaciju prema onima koji ne mogu ili ne žele da prime vakcinu.

On je naveo da bi, prema prijedlogu, članice poštovale imunizaciju vakcinama koje odobri EU, ali bi mogle da priznaju i druge, poput ruske “sputnjik ve”.